Anlayarak Hızlı Okuma Tekniği

Anlayarak Hızlı Okuma Tekniği

      Anlayarak hızlı okuma tekniği her şeyden önce yeni bir okuma tekniğidir. Bu tekniği öğrendiğinizde yeni bir okuma tekniği kazanmış olursunuz. Bu teknikle mevcut okuma hızınızı 2 katına çıkartabilirsiniz. Ancak okuma anlamında bir problemi olmayan öğrencilerimiz ortalama olarak 2-3 katlık bir artış sağlamaktadırlar. Özellikle yoğun sınav temposundaki öğrenciler için çok yararlı olabilecek bir tekniktir. Anlayarak hızlı okuma tekniği yalnızca hızlı okuma amacı gütmez bunun yanında okuduğunu anlamayı amaçlar. Böylelikle sınavlarda soruları yetiştirme kaygısını ortadan kaldırabilirsiniz. Sınavda, bu avantajla kazandığınız ek sürede hem soruları tekrar gözden geçirme şansı yakalar hem de zorlandığınız sorulara yoğunlaşma şansını yakalarsınız. Tüm bunların yanında 1 kitabı bitirdiğiniz sürede 2-3 kitap bitirme olanağına erişebilirsiniz. Anlayarak hızlı okuma tekniğiyle bu mümkün.

      Hızlı okuma teknikleri, II. Dünya Savaşı sırasında ortaya çıkmıştır. İngilizler, savaş pilotlarının ve kule gözcülerinin reaksiyon hızlarını artırmak için çalışmalar yaparken, Ohio Üniversitesi'nden Dr. Renshaw, göz algılama hızını geliştiren takistoskop adlı bir cihaz geliştirdi. Bu cihaz, saniyenin 1/25, 1/50 ve 1/100'ü hızlarında görüntüler göstererek gözün çevikliğini artırıyordu.

Bu teknik, savaş sırasında düşman uçaklarını daha hızlı tespit etmek için kullanıldı ve büyük başarı sağladı. Daha sonra Amerikalı eğitim bilimciler, bu yöntemin kelimeleri algılamayı hızlandırmada işe yarayıp yaramayacağını test etmeye karar verdiler. Böylece hızlı okuma teknikleri eğitim alanında kullanılmaya başlandı.

1950’li yılların başlarında Amerika’da hızlı okuma kursları düzenlenmeye başladı ve bu teknikler zamanla gelişerek günümüzde yaygın bir eğitim yöntemi haline geldi. Avrupa’nın birçok ülkesinde ortaöğretim ve yükseköğretimde ders olarak okutulmaktadır.




Hızlı Okuma İLGİLİ HABER Hızlı Okuma

 Anlayarak hızlı okuma eğitiminde öğretilen teknik ve çalışmalar;

  

  •      Dikkat ve konsantrasyon çalışmaları,
  •      Odaklanma çalışmaları,
  •      Göz kaslarını geliştirme çalışmaları,
  •      Göz algılama çalışmaları,
  •      Hızlı okuma ve okuduğunu anlama çalışmaları.